2013-08-30 02:51:15• hírek • Kocsis Zoltán

A hosszabbítás utolsó perceiben jutott a csoportkörbe a Pandurii

Remekeltek a román labdarúgócsapatok az európai kupákban, sorra vették az akadályokat, veretlenül jutottak el a rájátszásig. Ott azonban az első meccsek után úgy nézett ki, elfogyott a lendület, akár valamennyien kieshetnek. Kedden aztán a Steaua Varsóban vívta ki a továbbjutást a Bajnokok Ligájában, csütörtökön pedig Európa Ligában szereplőkön volt a sor. S noha a kilátások nem voltak túlságosan kedvezőek, egy csapatnak mégis sikerült állva maradni: a Panduriinak.

A Targu Jiu-i együttes az odavágón a kolozsvári albérletben 1-0-ás vereséget szenvedett a Braga ellen és úgy tűnt, nem sok esélye van a bajnokságot is jól kezdő portugálok otthonában. Negyed óra elteltével azonban Alin Buleica fejesével máris ledolgozták a hátrányt. A gól meglepte a házigazdákat, akik nem tudtak még helyzettel sem válaszolni, így a szünetig szinte semmi más nem történt a pályán. A pihenőről azonban egy másik Braga jött ki: lendületesebb, harcosabb, veszélyesebb. Edinho rögtön telibe trafálta a felső lécet, a Pandurii alig tudta elhagyni saját térfelét. Eder beállásával még veszélyesebbek lettek, a csatár ki is hagyott egy nagy ziccert - mint ahogy Ruben Micael is, aki a rendes játékidő lejárta előtt néhány másodperccel lőtt centikkel a kapufa mellé.

A hosszabbítás első félidejében is folytatódtak a Braga-rohamok, ám Erico még időben blokkolta Edert. A második 15 perc elején azonban már csak a kapufa állta útját bődületes bombájának. Egy percre rá a másik léc is csattant Ciucur lövését követően. Amikor aztán a Braga elkeseredetten rohamozott a továbbjutást érő gólért, a 117. percben Ciucur már pontosabban célzott és pazar löketével a csoportkörbe lőtte a történelme során az európai kupaporondra első alkalommal kijutó Panduriit.

Szintén első alkalommal szerepelt az európai kupákban az Astra, amelynek 2-0-ás hátrányt kellett volna ledolgoznia a Maccabi Haifa ellen a szakadó esőben Karácsonkőn. Az első komoly helyzet a hazaiak előtt adódott, ráadásul a 27. percben egy szöglet és az izraeliek kapusának hibáját követően

Valerica Gaman megszerezte a vezetést. Nem sokáig örülhettek azonban, hisz Abuhazira ordító ziccere még kimaradt, a 34. percben azonban Rayo szabadrúgásból szépített. Ha ebben benne is volt Silviu Lung kapus, Rayo, majd a szünet után Boccoli helyzeteinél jóvátette hibáját. Az utolsó pillanatokban Cristescu szerezhette volna meg a győzelmet az Astrának, ám ez a helyzet is kimaradt, így a sérülésektől is megtizedelt Astra elbúcsúzott az európai kupáktól.

Szintén búcsúzott a Petrolul, amely lehetetlen küldetésének tudatában is támadólag lépett fel az első meccset 5-1-re nyerő Swansea ellen. A némileg tartalékoló walesiek is vevők voltak a játékra, így az első félidőt hazai fölény és egy sor gólhelyzet jellemezte: az egyik oldalon Hamza és Boudjema, a másikon pedig Connolly szerezhetett volna többször is gólt. A szünet utáni tíz percben Teixeira találta el az egyik, a menteni igyekvő Geraldo pedig a másik kapufát. A csapatok igyekezete és a szurkolók lelkesedése végül nem maradt jutalom nélkül, az utolsó húsz percben ráadásul három gól is esett. A sort a 73. percben a hazaiak kezdték a kameruni Njongo Priso révén, ám a vendégek a belga Roland Lamah góljával egy perccel később egyenlítettek. A 83. percben aztán Younes Hamza sokadik helyzetét már belőtte, így a Petrolul szépen, egy győzelemmel búcsúzik az Európa Ligától.

Elbúcsúzott a sorozattól néhány nagycsapat is. Érdekes, hogy a francia élvonal mindkét képviselőjét elveszítette: a St. Etienne az idegenbeli 4-3-as vereség után odahaza is kikapott 1-0 arányban a dán Esbjergtől, míg a Nice csak 1-0-ra tudta legyőzni a ciprusi Apollon Limasszolt és ez kevés volt az idegenbeli 0-2 után. Kiesett az olasz Udinese is, amely már otthon is 3-1-re kikapott a cseh Slovan Liberectől. A Stuttgart a 94. percig hosszabbításra állt a horvát Rijekával szemben, ám az ekkor bekapott gól a svábok kiesését jelentette. A nap legnagyobb szenzációját azonban a kicsiny St.Gallen okozta, amely a hazai 1-1 után Moszkvában 4-2-re leiskolázta a Szpartakot.

Noha véget értek a selejtezők, két hely még mindig kiadó az EL főtábláján. Ennek egyrészt az az oka, hogy az Alkmaar - Atromitos meccs a vendégek 1-0-ás vezetésénél az 59. percben félbe szakadt, mert kigyulladt a stadion tetőszerkezete. Másrészt pedig a Nemzetközi Sportdöntőbíróság kizárta a Fenerbahcét, helyét pedig sorsolás útján töltik majd be.

Az Európa Liga csoportbeosztásának sorsolására péntek kora délután kerül sor.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: